Historisk Samfund holder i Festugen åbent hus i Randers Helligåndshus på hjørnet af Erik Menveds Plads og Houmeden. Det er gratis, der er ingen tilmelding, og der er kaffe på kanden.
Rundvisning i Helligåndshuset:
Der er rundvisning a ca. 1 times varighed i Helligåndshuset:
Kl. 13.00 ved Inger Marie Hyldgaard om ”Helligåndshuset i Middelalderen”.
Kl. 14.00 ved Lars Stegsted Rasmussen om ”Helligåndshuset og Randers Midtby”.
Kl. 15.00 ved Karen Straarup om ”Mennesker i Helligåndshuset”.
Kl. 16.00 ved Karen Straarup om ”Helligåndshuset gennem 400 år”.
Kig ind – få en kop kaffe, se Helligåndshuset, gamle bykort fra Randers og køb en billig årbog
Historisk Samfund for – fortidens Randers Amt – blev dannet i 1906 og har siden været en af Randers' markante kulturinstitutioner. Siden 1907 har Samfundet, som foreningen oftest kaldes, hvert år udgivet en historisk årbog med artikler om livet i selve Randers by, i Randersegnens flere hundrede landsbyer og på egnens utallige herregårde. Årbøgerne gemmer derfor på et bredt spekter af rigt illustrerede Randers-historier om århundreders liv i Randers og omegn.
Helligåndshuset er et 1400-talshus med en blandet historie, der rækker tilbage til det oprindelige kloster og siden er anvendt som bl.a. borgmesterbolig, som hjemsted for både teknisk skole og latinskolen. I dag bliver den flittigt brugt af politiske og kulturelle foreninger til møder, foredrag, visesang og kunstudstillinger.
Det er muligt at købe Historisk Årbog. Den seneste er fra 2022 og er rigt illustreret med Randersbilleder af fotograf Riisberg Jensen. I den kan du læse spændende artikler om alt fra Randersforfatteren Karen Michaelis, RGF - Randers gymnastiske forening til Buchtrups Maskinfabrik samt mange andre gode artikler.
Resens bykort fra 1660'erne – Viser Randers som en byborg ved Strømmen omgivet af en voldgrav
I Helligåndshuset bliver de besøgende på Samfundets kontor ofte optaget af Samfundets mange Randerskort, der viser Randers bys udvikling. Hvoraf ikke mindst Resens bykort fra 1660`erne, overrasker mange, da Resens kort dels forklarer, hvorfor Randers byplan i dag – nu mange hundrede år senere – er som den er. Kortet rummer også mange andre interessante historier fra Randers' fortid, som man kan dykke ned i.