Info

Lør. 18. Aug.

10.00 - 12.00
FDF MUSEET
Entré: Gratis
Arrangør: FDF Museet i Randers

BOYS BRIGADE SKOTLAND og FDF RANDERS-1.KREDS
Frivilligt Drenge Forbund – FDF, blev stiftet 27. oktober 1902 på Frederiksberg af Holger Tornøe og Ludvig Valentiner, efter inspiration fra det engelske Boys Brigade, stiftet i 1883 af William Alexander Smith.
Boys Brigade er verdens første uniformerede spejderorganisation, og FDF er Danmarks ældste uniformerede børne- og ungdomsforening.
Holger Tornøe besøgte i 1908 Boys Brigade i England, og overværede deres 25-års jubilæum i Glasgow. Her opstod venskabsarbejdet mellem FDF og Boys Brigade.
I begyndelsen af efteråret 1945, deltog Kaptajn J. Wylie fra Boys Brigade – Paisley, i det årlige brigaderåd i London.
På den tid var der mange krigsrestriktioner både i Danmark og England, men med velvillighed af R.A.F til F.D.F. blev ledende medlemmer fløjet over fra København for at repræsentere deres bevægelse på konferencen.
Det var bl.a. medlemmer af FDF´s hovedbestyrelse sognepræst Poul Schou fra Ålborg, som levede ”under jorden”, ved krigens slutning pga illigal arbejde, og pastor Gunnar Tjalve fra FDF i Holbæk.
Efter deres taler blev der opfordret til at danne venskabs kontakter mellem Boys Brigade og F.D.F. i Danmark. Efterfølgende blev der udvekslet navne og adresser de to forbund imellem.
Allerede to uger senere ankom et brev fra en fjorten år gammel F.D.F. dreng - OTTO BRASK – fra FDF Randers 1. Kreds som spørger om Boys Brigade 2. Paisley fra Skotland ville danne et venskab med FDF Randers 1. Kreds.
Frøene blev sået til et efterfølgende og vidunderligt venskab, som bl.a. skulle bestå af besøg på tværs af landene.
Brev mv. fra dreng til dreng, leder til leder, krydsede Nordsøen med stigende regelmæssighed, indtil der i 1946 blev sendt den første invitation til Boys Brigade 2. Paisley til at være gæst hos FDF Randers 1. Kreds i 1947. Lederne var klar over, at mange problemer skulle løses inden, men invitationen blev selvfølgelig accepteret, og mandag den 14. august 1947 ankommer 60 medlemmer fra B.B. til Randers, hvor de indkvarteres indtil hjemrejsen fredag den 13. august.
Allerede året efter i 1948 inviteres FDF Randers 1.Kreds til at komme over på genbesøg, og den 22. juli starter 68 FDF børn og ledere fra Randers Banegård, deres 14 dages tur til Skotland.
Med på turen, som foregår med Nord-Ekspressen over Køln til Ostende i Belgien, hvorfra man tager færgen til Dower og med banen rejser gennem England og op til Skotland til byen Parisley i nærheden af Glasgow, hvor drengene inviteres hos engelske kammerater. På hjemturen der går over Harwich-Esbjerg, gøres ophold i London, hvor drengene indkvarteres i en gymnastiksal.
Efterfølgende har B.B. besøgt Randers mange gange, og ligeledes modsat, har mange FDF drenge fra Randers 1. kreds samt Randers øvrige 3 FDF kredse, 1., 2. og 3. Kreds.
Med på turen for 70 år siden, var også FDF museets daglige leder Børge Simonsen, som i fællesskab med Museets Venner markerer de mange år med en særudstilling på museet. På billedet ses de 68 FDF-ere fra Randers i færd med at plante et træ. Boys Brigade ses med den smukke fane som børnenes mødre havde syet som en gave til deres Skotske venskabs forening.
Udstillingen åbner første gang i Randers ugen og vil være at se resten af året ud, samtidig med museets øvrige store faste udstilling, samt særudstilling ”FDF Wall of Fame 2017”, som rummer over 200 billeder fra de seks FDF kredse, som tilsammen har over 450 medlemmer, i og omkring Randers.
Det er billeder fra FDF Randers 1-Hornbæk, FDF Randers 2-Sct. Peders sogn, FDF Harridslev, FDF Langå, FDF Øster Bjerregrav og FDF Stevnstrups lejre og arrangementer i gennem 2017.

Læs mere...

Arrangører

Log på